This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.

Search ITCM

A master-class in exceptional design from JW Marriott Resort & Spa Venice

JW Marriott Resort & Spa Venice
Set within a state-protected landscape on a Venetian lagoon, JW Marriott Resort & Spa Venice is a haven of tranquility and calm. Led by award-winning, Milan-based architect Matteo Thun over a period of four years, the design of JW Marriott Resort & Spa is based around Thun’s unique ‘three zero’ philosophy, which focuses on three main principles; zero CO2, zero km and zero waste.

It is a unique location, blending the old with the new.  The building and design materials - brick, tiles, glass, mirrors, and Venetian textiles – have all been locally sourced and are sympathetic to the original buildings’ architecture to create a unique and luxurious upscale resort for the modern traveller.

The design approach focuses on maintaining the structures and materials of the historic building as much as possible and places value on efficient and sustainable management of the resort. Thun and his team undertook all aspects of the project including the architecture, interior design, styling, lighting design and landscaping.

The master design plan reorganises the island into three main parts, each defined by its green areas. The area which formerly housed a hospital has become a luxury hotel, with 230 contemporary Venetian-style suites, a spacious rooftop terrace, an outdoor pool, and panoramic restaurant. Adjacent to it is a convention centre and an Art Nouveau brick residence converted into a stylish holiday villa with a garden and spectacular views of Venice; behind this, the old hospital’s formal gardens are maintained to enhance the island’s scenery.

Beyond the Olive Grove, a geometrical garden opens onto a large vegetable and fruit garden sustainably serving the resort’s restaurants and bars, while a third green belt is planted with turnips and used for soil regeneration.

The original building, which dates back from 1936 is preserved using Thun’s “Box in the Box” design principle, which makes it possible to build inside the old walls, in order to protect the historic character of the buildings and conform to the strict heritage conservation guidelines. The same principle was also applied to outbuildings, including the walls of the former stables which are now the spa’s treatment buildings. The Maisonette, offices, suites and staff accommodations are also situated in these longitudinal areas. 

JW Marriott Resort & Spa offers “luxury through subtraction”, an innovative and unique luxury resort set within a ‘three zero’ village via its construction and management.

The resort is away from the noise and bustle of Venice city, but within a culturally rich and diverse setting. JW Marriott Venice Spa & Resort is a haven of luxury, tranquility and exceptional design and one that caters for the discerning traveller who demands an outstanding experience.

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn